Wednesday, October 12, 2011

PART1 - ALLAH Akan Mengganti Yang Lebih Baik

Assalamualaikum :)
Lepas je subuh, aku dah bangun and kerje menyidai baju di ampaian bermula~
Well, since almost 2 weeks semester Holiday, HEAVEN betul la ;)
Menghabiskan sisa-sisa cuti semester dgn sebaiknya :)
Dan pagi ni,tergerak nk post something here.
See tajuk diatas? ALLAH Akan Mengganti Yang Lebih Baik :)
Actually,aku nak share-kn sedikit ilmu dari Buku LA TAHZAN karya Dr.'Aidh Bin Abdullah Al-Qarni.
LA TAHZAN -Jangan Bersedih.Segala Kesulitan Pasti Ada Kemudahan.
I bet,mesti ramai dah beli buku ni kan?

Harga buku ini just RM29.00 and korang semua boleh dptkannya di semua kedai buku yg berhampiran.
Time aku nak beli,selalu je sold-out kot.
So, member aku Faeizah Asmuzi yg tolong belikan.Thanks Fafa :)
Ok,back to the main point; aku rasa nak share sedikit ilmu dan isi dlm buku ni.
InsyaALLAH,ia akan bg manfaat bg aku sendiri merangkap Tuan punye buku ;) hehe.
Dan bg manfaat utk followers and semua pembaca diluar sana.
Ilmu yg baik,kita sebarkan dan kongsikan bersama ok :)
Aku amik sebahagian yg aku faham dan cuba permudahkan tiap kandungannya utk kemudahan bersama.
Mudah-mudahan pahala mengalir setiap yg ingin aku kongsikan.
Menulis keranaNYA,bukan kerana nama atau mengejar followers :) .Amin~

Bismillahirrahmannirrahim ..


Allah tidak pernah mecabut sesuatu dari anda kecuali DIa menggantikannya dengan yg lebih baik.
Tetapi,itu apabila anda bersabar dan tetap redha dgn segala ketetapanNYA.

Barangsiapa yang Aku butakan kedua matanya,lalu ia bersabar,nescaya akan Aku ganti dengan syurga. (Al-Hadith)


Siapa saja orang didunia ini yang kekasihnya Aku cabut nyawanya kemudian dengan cubaan yg Aku timpakan ini dia (bersabar dan) mengharap pahalaKu, nescaya akan Aku ganti dengan syurga. (Al-Hadith)


Maka, anda tidak usah terlalu bersedih dengan musibah yang menimpa anda,sebab yang menentukan semua itu memiliki syurga,balasan,pengganti,dan ganjaran yang besar.

Betapa pun,kita harus selalu melihat dan yakin bahawa disebalik musibah terdapat ganti dan balasan dari Allah yang akan selalu berakhir pada kebaikan kita. Dengan begitu,kita akan termasuk :

Mereka itulah yang mendapat keberkatan yg sempurna dan rahmat dari Rabb mereka,dan mereka itulah orang-orang yg mendapat petunjuk. (Al-Baqarah:157)


Umur dunia ini sangat pendek dan gudang kenikmatannya pun sangat miskin.Adapun akhirat lebih baik dan kekal. Sehingga,barangsiapa didunia mendapat musibah,ia akan mendapat kesenangan di akhirat kelak;
dan barangsiapa hidup sengsara didunia,ia akan hidup bahagia di akhirat.
Lain halnya dgn mereka yg memang lebih mencintai dunia,hanya menginginkan kenikmatan dunia saja,
dan lebih senang pada keindahan dunia. Mereka ini hanya menginginkan kenikmatan dunia saja,sehingga mereka selalu memandang musibah sebaga petaka besar yang mematikan dan memandang setiap cubaan sebagai sesuatu yg gelap-gelita selamanya.

Wahai orang-orang yang tertimpa musibah,sesungguhnya tidak ada sesuatu pun yang hilang dari kalian.
Kalian beruntung kerana Allah selalu menurunkan sesuatu kpd para hambaNYA dengan ''surat ketetapan'' yang di sela-sela huruf kalimahNya terhadap sesuatu kelembutan,kasih sayang,pahala,ada balasan dan juga pilihan.

Maka dari itu,siapa saja yang tertimpa musibah yang hebat,ia harus menghadapinya dengan sabar,
mata yang jernih dan pola fikir yang panjang.
Dengan itu,ia akan menyaksikan bahawa buah manis dari musibah itu adalah :

...lalu didirikanlah diantara mereka (orang-orang mukmin dan orang-orang munafiq) dinding yang mempunyai pintu,yang disebelah dalamnya ada rahmat (syurga) dan disebelah luarnya ada seksa (neraka) .... (Al-Hadid :13)


Dan sessungguhnya,apa yang ada disisi Allah itu lebih baik,lebih abadi,lebih utama dan lebih mulia.



1 comment:

  1. menarik buku ni..nak beli tapi tak beli2..tengok2 je...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...